Träd angripna av granbarkborre

Granbarkborre och satellitbilder i fokus under Hack for Sweden 365

Nu är anmälan öppen till tävlingen Hack for Sweden 365, som utmanar hackare att hitta den bästa lösningen på ett problem. I år är det granbarkborren, en av de största skadegörarna för Sveriges skogar, som är i fokus för tävlingen. Kan Sveriges hackare hjälpa till att hejda granbarkbarkborrens framfart?

Utmaningen och hacket genomförs inom ramen för Nationellt skogsdatalabb som SLU och Skogsstyrelsen driver gemensamt med stöd från Vinnova. Utmaningen tas fram och genomförs tillsammans med Rymdstyrelsen och Rymddatalabbet, som är ett annat datalabb inom Vinnovas satsning på datadriven innovation.

– Vi tror att många kan lockas av möjligheten att kombinera teknisk utveckling i världsklass med att göra riktig nytta för skogsägare och skogen, säger Bengt Djuvfeldt, som leder Nationellt skogsdatalabb.

Deltävling och final
Den 21–22 november genomförs den första digitala deltävlingen inom Hack for Sweden 365 och inför tävlingen berättar Skogsstyrelsen mer om utmaningen och om övriga tävlingsförutsättningar. Två veckor senare, den 5–6 december, sker finalen där den slutliga vinnaren utses.

Hack for Sweden 365 är ett regeringsuppdrag för att främja öppen och datadriven innovation som en integrerad del av den offentliga verksamheten. Tävlingen riktar sig till alla som är intresserade av digitalisering, vill skapa lösningar och har ambitionen att realisera sitt lags lösning.

Alla som vill utveckla lösningar på samhällsutmaningar och göra skillnad, är välkomna att delta. Platserna är dock begränsade. Max 10 lag med 4-6 deltagare per lag kan vara med.

Mer information

Anmälan till höstens deltävling, DIGG

Nyhet på Skogsstyrelsens webb

Nyhet på SLU:s webb